31 mars 2017

Arbetsliv: ”Personlighetstest – så gör de mest nytta”

Hur kan arbetsgivare maximera användningen av personlighetstester – det skriver Arbetsliv om i en ny artikel. En viktig del i att få största möjliga nytta av ett personlighetstest i rekryteringsarbetet är att använda det i inledningen av processen.

– De företag som får nytta av test använder det tidigt i processen, väger ihop resultaten och sätter gränsvärden. Sedan går man vidare till nästa steg som kanske är intervju eller referenstagning. Att i sista stund anlita någon som ska tolka psykologiska test har marginell betydelse och är inte värt pengarna, säger Anders Sjöberg, docent i arbetspsykologi vid Stockholms universitet, till Arbetsliv.

Förutom att använda verktyget i rätt del av processen är det också viktigt att som testköpare ställa krav på dokumenterad vetenskaplighet och tydlighet i verktyget. Arbetsliv skriver att Jobmatch Talent är ett av två testföretag som blivit certifierade för den svenska marknaden och frågar vd Klaus Olsén om vilka värden man som både arbetsgivare och arbetstagare får av ett fungerande personlighetstest.

– Har man en dålig matchning för vad man passar för och vad jobbet kräver kan man bli stressad och må dåligt. Det blir en missmatchning. Ju mer man kan få jobbet att matcha personen desto mer engagemang, motivation, flow och livskvalitet får du i jobbet, säger Klaus Olsén till Arbetsliv.