26 augusti 2015

Unik studie med 6789 personer visar på skillnader mellan yngre och äldre chefer

En forskningsstudie gjord av forskare från Göteborgs universitet visar hur äldre och yngre chefer skiljer sig åt. Undersökningsmaterialet utgörs av 6789 chefssvar på det arbetspsykologiska testet Jobmatch Talent och materialets storlek gör studien helt unik. Rapporten visar bland annat att vinnarinstinkten och viljestyrkan minskar med åren, men att energi och uthållighet ligger kvar på samma nivå.

– De yngre cheferna är mer karriärsmedvetna och ambitiösa. Med åldern ändras fokus från den egna karriären till att vara en lagspelare och utveckla medarbetarna. Det gör i sin tur att en mer tolerant inställning odlas fram vilket kan vara en orsak till att vinnarskallen minskar, säger Trevor Archer, professor i psykologi på Göteborgs universitet som står bakom studien.

Studien finns att läsa i sin helhet i Jobmatch Talents pressrum.

Trevor Archer