10 november 2016

Forskare kritisk till nya rekryteringsmetoder

Enligt Arbetsförmedlingen använder sig allt fler arbetsgivare av alternativa rekryteringsmetoder som exempelvis auditions, snabbintervjuer och videopresentationer. Enligt rekryteringsforskaren Sara Henryson Eidvall får arbetsgivare då endast information om de sökandes extroverta egenskaper, vilket inte är nog för att avgöra hur väl en person fungerar i en viss arbetsroll.

–  Det du ser är personens extroverta sida, om man är energisk och så. Och det behöver absolut inte hänga ihop med att göra ett bra jobb, säger Sara Henryson Eidvall, rekryteringsforskare vid Stockholms universitet till Sveriges Radio.

Enligt Henryson Eidvall ger bland annat anonyma problemlösningstest och välplanerade intervjuer bättre resultat i en rekrytering.

Läs hela artikeln