27 februari 2020

Personlighetstester fortsatt ett av de hetaste medieämnena

Personlighetstester engagerar och fortsätter vara ett omskrivet ämne under vintern 2019/2020. De senaste månaderna har offentliga verksamheters användande av tveksamma tester bidragit till debatter och skriverier i både riks- och branschmedia.

JobMatch Sweden guidar rätt i rapporteringen.

Intresset för personlighetstester fortsätter att stiga. Något som samtidigt speglas av intresset i mediebevakningen. Sedan december 2019 har antalet artiklar i traditionella medier som rapporterat om personlighetstester uppgått till hela 30 i månaden. Förutom ett generellt ökande intresse kan även medierapporteringen förklaras med flera avslöjanden om bortslösade skattemiljoner på icke certifierade tester.

I början av 2020 kunde JobMatch Sweden presentera en undersökning som visade att kommuner i Sverige spenderat miljonbelopp på icke certifierade personlighetstester i samband med rekrytering.

Undersökningen fick snabbt spridning och blev dessutom omskriven i flera av landets största medier. Bland annat i DN och Expressen. Publiceringarna väckte starka reaktioner och ledde även till att fler kommuner granskades av lokala medier.

I samband med att journalisten Christian Dahlström i januari kunde avslöja att fyra svenska regioner använt sig av det så kallade DISC-testet, eller färgmetoden, under läkarutbildningar tog rapporteringen ytterligare fart.

Avslöjandet blev inledningen på en massiv kritikvåg med debattartiklar i Expressen, ledare i Göteborg-Posten samt samtal i Ring P1 i kombination med utförlig rapportering i traditionella och online-medier och ledde även sedermera till att regionerna tvingades stoppa användandet av metoden.

Publiceringarna går även hitta i kontexten där intresset för personlighetstest fortsätter att öka samtidigt som källkritiken blir allt skarpare. Fenomenet med framgångarna för det ovetenskapliga färgtestet har till och med nått utanför svenska mediemarknaden via journalisten David Sumpter som på ett metodisk vis har undersökt svenskarnas fascination för DISC-analyser.

Den senaste i raden av längre granskningar av färgmetoden hittas i tidskriften Modern Psykologi som i ett fyra sidor långt uppslag dissekerar hur MBTI-testet blev ett av världens mest använda. Något som även sociologen Emma Engdahl analyserar i en tio minuter lång essä.

 

Vill du veta mer om Jobmatch Talent, ett certifierat personlighetstest unikt framtaget för rekrytering och arbetsprestation. Klicka här.